MINE


Welcome
Hi there!

This is my online diary. You don't have to read my story if you don't want to


ME
A 21 years old girl and still don't have any idea what kind of doctor or what kind of person that she wants to be.

  • I love black!
  • I love rain!
  • I love panda!
  • I love you!


    Tagboard




    skin by BALQISH
    Coding by BALQISH
    The Best View by Google Chrome
  • Resepi Masakan Ayam dan Sup Yang Mudah Senang Cepat Asik!
    Saturday, 25 March 2017 | 2 Comments


    rainbow, sky, and beach image


    Hahahaha okay laa first first nak gelak jap ahaha tajuk mcm apa jee.. entry pun hahahaha

    Okay serius nie fatin nak share recipe nie hahahaha..

    Even nie just entry syok sendiri tapi kalau ada sesiapa terbaca and rasa malas nak masak yg susah susah ataupun barang tak cukup kat rumah ke apa, haa boleh lah cuba nieeee huhuhuhu...

    Terutamanya studentssss jangan makan maggi je tawww tak elok untuk otak. hiks hiks

    Actually takde laa reti sangat and entah lah sejak bila makin rajin nak masak makin rajin nak cuba cuba campak apa apa dalam kuali then tadaaaaaa!~ hahaha

    Okay firstttt...

    1- Ayam masak dengan sos tiram.

    Bahan-bahan :

    - ayam mentah potong kecil (of course lah nie bahan utama. jangan lupa basuh ayam dulu huhu)
    - carrot (prefer potong panjang panjang jangan potong dadu huhu)
    - bunga kobis (yg nie terpulang nak potong cemana)
    - sos tiram
    - perencah cukup rasa! (saya guna yg maggi punyaaa uhuhuh)

    Cara-cara masak :

    - panaskan kuali
    - masukkan ayam... yesss masukkan ayam dulu.. then gaul gaul lah tapi jangan lama sangat dalam 5 minit dah cukup rasanya.
    - lepastu, masukkan carrot dgn bunga kobis yang dah dipotong tadi..
    - then kacau kacau lah dalam kuali tuu.. hahaa
    - then, masukkan sos tiram. (yg nie, ikut rasa sendiri nak masuk berapa banyak tapi jangan banyak sangattt sebab masin nanti)
    - lepastu, gaul semua sekali.. jangan biarkan mcm tu je sebab ada possibility bunga kobis akan bertukar hitam sebab masak tak guna minyak kann uhuhu
    - then, masukkan air.. masuk lah dalam satu mangkuk ke apa.. kalau jenis yg suka makan banyak kuah, boleh lebihkan air.. kalau suka yg pekat, air jangan banyak..

    Kalau fatin, fatin suka pekat, jadi satu mangkuk air dah cukup dah. satu mangkuk air bersamaan dgn 3 gelas air. huhuhu

    Okay then.. gaul gaul apa semua kalau rasa mcm warna dia tak pekat, boleh tambah sos tiram lagi.

    Then, masukkan perencah secukup rasa! hehehe biasanya ada org letak garam but fatin rasa since sos tiram dah masin, tak payah kot. just nak imbangkan rasa makanan tu, letak perencah secukup rasa je kayyy hehehe

    Then, biarkan je.. sampai lah carrot dgn bunga kobis tu empuk.

    Macam mana nak tahu dah empuk ke belum? setiap 5 minit tu jaga lahh.. tengok ada empuk ke belum .. rasa pun boleh..

    Oh ya api dapur? fatin masak guna api kecik.. mcm fatin cakap tadi, since masak nie tak guna minyak, fatin guna api kecik sebab taknak bunga kobis fatin hitam sebab hangit kalau terleka sikit hahaha..

    Then.. tadaaaaa! dah siaapppp

    hiks hiks hikssss

    Nahhhh ada ayam, ada carrot, bunga kobisss.

    Bukankah ini hidangan yg sihat? Tanpa menggunakan setitik minyakkk hahaha..

    Actually ayam masak sos tiram nie fatin try buat since makan kat rumah akma.. pijah yg masakkk sedapppp.. sebab tu tanya tanya jee then try ah buat sendiri hehehehehe.. 

    Sedap wehhhh tak tipuuu :P

    Okay then yang keduaaaaa..

    2- Sup sayur campur telur

    Bahan-bahan :

    - Sebiji bawang besar
    - 3 ulas bawang putih
    - Sayur sawi (guna sayur lain pun boleh terpulang) (sebelum guna, basuh dahulu)
    - Carrot (potong bulat je and terpulang nak potong berapa biji dan lepas potong, basuh)
    - Ikan bilis (kalau taknak letak pun takpe tapi kalau letak lagi rasa sup hehe)
    - Kiub pati ayam
    - Telur (fatin guna sebiji je)
    - Daun sup (sekadar hiasan sup hehehehe)

    Cara cara masak :

    - Potong halus bawang besar dan bawang putih. then, basuh sebelum masukkan dalam kuali.
    - Then masukkan bawang putih and bawang besar tu dalam kuali. (fatin tak guna minyak)
    - bila dah naik bau, baru letak air. (fatin letak satu mangkuk jugak)
    - then masukkan ikan bilis (jangan banyak sangat), carrot dgn sayur sawi tadi..
    - kacau kacau dalam kuali tu.. and biar dalam 5 minit macam tu..
    - masukkan kiub pati ayam.. yg nie, ada yg letak seketul.. fatin letak separuh je sebab kalau letak seketul takut termasin sangat..
    - Then.. fatin biar dalam 10-15 minit mcm tu sebab nak bagi sayur empuk..
    - Lepastu, bila dah empuk, fatin pecahkan telur dalam kuali..
    - Jangan kacau.. biar je telur tu masak takut kalau kuning tu terpecah dalam sup, jadi tak sedap..
    - then bila telur dah masak, fatin letak secukup rasa.. em taknak letak garam hahaha.. so letak secukup rasa nak imbangkan rasa makanan tu hehehe..

    Thennnn.. bila telur dalam tu dah masak, sayur dah empuk, dah boleh hidangg..nak letak daun sup boleh letak hehehe.. tadaaaa~

    ( ada daun sup sebenarnya tapi dah terkacau so x nampak hahaha)

    Haaa yang nie memang fatin try je buat sendiri.. sedap! sedap ikut selera fatin lah tapi setiap org selera lain lain kaannn tapiii mana tahu kalau selera kita sama? hehehe try lah!! 

    yang ketigaaaaa..

    3- Sup kentang

    Bahan-bahan :

    - sebiji bawang besar dan 3 ulas bawang putih
    - ubi kentang (terpulang nak guna berapa biji.. fatin guna 4 biji je)
    - ikan bilis
    - telur sebiji
    - carrot (kalau nak letak boleh, taknak letak pun takpe. cara potong? panjang panjang boleh, bulat bulat pun boleh)
    - kiub pati ayam
    - daun sup (sekadar hiasan sup hahaha)

    Cara-cara masak :

    - Okay first.. nak cakap lagi sekali.. fatin masak sup memang tak guna minyak... sebab fatin taksuka sup fatin berminyakk
    - Masukkan bawang putih dgn bawang besar yang dah dipotong halus..
    - Then bila naik bau, masukkan air (ikut kehendak nak masukkan berapa banyak)
    - Then masukkan ikan bilis..
    - Masukkan kentang dgn carrot yg dah dipotong tadi..
    - Masukkan kiub pati ayam (terpulang nak masukkan seketul atau separuh)
    - Then, biarkan sampai empuk..
    - Dah empuk, masukkan telur dalam kuali.. jangan kacau.. takut kuning telur pecah..
    - Then, masukkan perencah secukup rasa ehehehehhe fatin x letak garam..

    Tapi kalau sup tu still kurang masin, boleh lah letak garam.. 

    Okay thennn bila dah siap, dah boleh hidanggg.. letak daun sup sikit ehehe..

    Untuk sup kentang nie, takde gambar hm hm hm fatin x amek sbb masa tu dah kebulur sangat nak makan ahahahaha

    Fatin bukan reti masak sangat maaf kalau ada yg kurang. tapi nie masakan yang sangat sedap bagi diri fatin ehehehe.. yg mana nak try, boleh je. takpun, tambah lah apa apa so jadi recipe korang sendiri hehehe..

    Actually dulu takde laa suka sangat makan sayur tapi bila dah besar nie sayur tu penting untuk sistem penghadaman kita ehehehe (ok ok saje practice mcm bagi nasihat kat patient ehem ehem hahaha k)

    Especially untuk studentssss! makan makanan yang sihat nie hak untuk diri sendiri.. jangan tindas hak untuk diri sendiri dgn makan makanan yang memudaratkan.. 

    Sekian.. Itu je.. sup ayam? okay itu belum cuba masak sendiri sebab housemates selalu offer nak masak so masakan sup tu ikut cara dia.. bukan cara fatin hahahaha..

    Byeeeeeeee :3

    Blogger Hanis Masturina said...

    Wahh rajinnya dia masak <3

    https://hanismasturina.blogspot.my/

     
    Blogger fatinhanafi said...

    uhuhuhu

     

    Post a Comment


    PAST | PRESENT